Lennart Hellgrens Pianoblogg

Lennart är pianostämmare/tekniker, samt lärare i piano-teknik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Lennart har hand om Opus Nordens instrument. Han har även hjälp Opus Nordens kunder med val a och stämning av instrument. Vilket är högt uppskattat. Därför har vi frågat Lennart om han vill ha en blogg hos Opus Norden så vi kan dela med oss till våra kunder och följare. Varmt Välkommen Lennart!

Opus Norden undervisar även i piano

Lennart stämmer opus Nordens nya Steinwaypiano Det har vi köpt av Lennart och vi är trygga på att det är i topp kondition.
Klicka på bilden så kan du få mer information om pianoundervisningen på detta instrument.

Att köpa begagnat piano/flygel.

Att köpa ett akustiskt piano är inte det lättaste. Inte bara för att det är tungt att bära hem, utan även för dess komplexa konstruktion.

Jag har tyvärr vid flera tillfällen kommit till en kund som önskar få sitt nyköpta instrument stämt, men som visat sig vara omöjligt. Och det inte på grund av att kunden har blivit lurad, utan att även försäljaren inte haft kunskap i hur och vad som krävs för att instrumentet ska kunna vara spelbart och välljudande. Tron om att det behöver nog bara stämmas är vanligt. Även om det inte varit stämt på 10-tals år.

Så, vad är det då som gjort att mitt så "en gång i tiden" så välljudande piano inte längre går att stämma, utan behöver först genomgå en kostsam renovering/justering?
En stor anledning till det, är att vi bor i ett land med skiftande årstider, där luftfuktigheten på sommarn kan bli väldigt hög, och på vintern väldigt låg och att instrumentet inte regelbundits stämts/servats. Vilket innebär att om man köper ett akustiskt instrument så är det inte bara en engångskostnad, den behöver också regelbunden stämmas/service för att instrumentet ska låta/kännas bra.

Jag brukar jämföra det med att det är som att ha en bil.

 • Bilen måste få bensin = Pianot måste stämmas.
 • Bilen måste få service = Pianot behöver också emellanåt få en service.
 • Det beror förstås på hur många mil du kör, respektive hur många timmar du övar på pianot per dag.
 • Ett piano har fler rörliga delar än en bil och är dessutom byggt i TRÄ som påverkas av vårt skiftande klimat

Mitt råd till dig som vill införskaffa ett akustiskt piano eller flygel, är att anlita en piano-tekniker som får åka ut och titta/bedöma instrumentet, innan du kostar på en dyr transport eller förstör din rygg med hemtransporten.

Att ta med en kompis, som är duktig på att spela piano är inte en garanti på att du får ett fullgott instrument, eftersom många pianister oftast är de instrumentalister som vet minst om sitt instrument, mer än att spela på dem.

Jag skulle inte köpa en begagnad bil utan att ta med någon som kan en del om motorer, inte någon bara för att de har haft körkort länge. Jag har haft körkort länge men är helt novis på hur en bil fungerar och vad man ska titta på, för att inte drabbas av dyra verkstadskostnader.

*********

Så vad kan jag då själv kolla?

 • Fråga säljaren om pianot stämts regelbundet. Om inte, typ 10 år sen = varning. Lär behöva flera gångers pianostämning innan instrumentet börjar hålla stämningen. Jämförelsevis som att sätta nya strängar på en gitarr. Du får dra i dem innan de "sätter sig".
 • Ta med en stämgaffel och kolla om tonen A stämmer någorlunda överens med gaffeln.
 • Lyft på ovanlocket och kolla så att du ser alla klubbor, om inte, och du ser endast klubborna i diskantpartiet och resten döljs av en trälist, så är det ett så kallat överdämt piano (uråldrig mekanik) = problem.
 • Kolla slitaget på klubborna. Har dessa djupa märken efter strängarna innebär det att ett troligt byte av klubbor kommer att behövas snart. Märken finns det alltid. Jag menar djupa märken så att träkärnan i klubban inom en snar framtid kommer att träffa strängen, speciellt de små, i diskanten. Det måste finnas filt på dem.
 • Du ser även stämskruvarna (stämnaglarna) uppifrån, kolla så att de hål de sitter i inte är ovala.
 • Kolla så att klubborna står med någotsånär jämnt avstånd mellan varandra och inte "vinglar" fram till strängarna när du trycker ned tangenten.
 • Kolla att alla toner/tangenter fungerar. Låter en eller fler tangenter som ett helt ackordsitter förmodligen stämskruvarna löst och behöver bytas (kostnad ca:7-8.000:-)
 • Kolla att tangenterna inte är "sladdriga" och inte ger missljud när du ruckar på dem sidledes.
 • Gör dig omaket att försöka få bort den stora luckan som sitter under tangentbordet och pedalerna. Då kommer du att se de kopparspunna bassträngarna som går över ett trästycke som är stiftat så att strängarna har kontakt med resonansbotten. Det är det så kallade "steget" som är lika med stallet på en fiol. Om där är sprickor eller större tendenser till sprickor vid stiften = Inte bra, stor åtgärd behövs. Bakom denna lucka ser du även gjutjärnsramen som absolut inte får ha sprickor. Kolla även att resonansbotten (klang-lådan i trä) inte har för stora/bred sprickor, små/smala går an.

När du kollat detta och allt verkar som det ska, finns det hopp om en bra affär. Om något eller några av dessa checkpunkter har brister, leta vidare efter pianon som verkar bra.

Jag råder dig ändå att anlita en piano-tekniker för slutgiltig bedömning, eller ta kort med mobilen på de du ser och som oroar dig, så kanske du kan få råd om affär, efter konsultation med en teknikern.

Varför måste man stämma instrumentet?

Instrumentet/pianot har i regel 85 till 88 tangenter med över 30 olika parametrar per styck, som ska vara exakt lika justerade för att instrumentet ska låta och kännas optimalt. Och på grund av att klimatet skiftar hela tiden så är både stämning och servicen en färskvara, oavsett om man spelar på det eller inte. Så direkt efter en stämning/service börjar förfallet igen.

Ett ”brukspiano” som står i ett privat hem rekommenderas att stämmas minst en gång per år. Men är pianot av god kvalitet och inte utsätts för störande miljöer, såsom stående nära ett element, vid en öppen spis, nära en balkongdörr eller under ett värmepumps-aggregat så kan det kanske räcka med en stämning vartannat eller vart tredje år. Väntar man dock längre blir risken stor för att tonhöjden sjunker så pass så att få det tillbaks till rätt tonhöjd krävs fler stämningar efter varandra för att få tillbaks det i rätt tonhöjd. Sen är det ju också upp till pianisten och hur kräsen hen är om att instrumentet ska låta perfekt.

Ett konsert-instrument/konsert-flygel på ett konsert-hus, bör stämmas och gås igenom tekniskt inför varje konsert, för att konsert-pianisten ska kunna utföra sitt yrke på bästa möjliga sätt och att även lyssnaren ska få ut det mesta av den dyra biljetten.

Akustiskt- kontra Digitalt piano

Nu har jag skrämt upp Er ordentligt, om innebörden av att ha ett akustiskt instrument, och ni funderar kanske över att införskaffa ett digitalpiano i stället vilket inte är ett alternativ enligt mig.

Även de går sönder och har en betydligt kortare livstid än vad ett akustiskt piano har. Vi har på Musikhögskolan i Stockholm ett antal akustiska pianon som fungerar mycket bra fast de är över 60-70 år gamla medans de digital instrumenten som införskaffades för en 4-5 år sen redan är obrukbara.

Ett digitalt instrument får du inte ut samma spelkänsla och du kan heller inte tolka och nyansera det stycket du spelar på samma sätt som du kan på ett akustiskt. Du får helt enkelt inte samma glädje av det, även om du kan trycka på en knapp, så att det blir en orgel eller en flöjt. Du kan trycka in rytmsektioner och få digitala trumljud. Kul ett tag, men du kommer inte att trivas med den, den dag du börjar bli en duktigare pianist. Det är heller inte så pedagogiskt om du till exempel vill att dina barn skall lära sig spela.

Deras vilja att öva försvinner, medans de sitter där med sina hörlurar och övar. Digitala pianon/flyglar kan vara bra den dagen du kan spela. De är betydligt mer lättplacerade, lättare att transportera ut till sommarstugan, och bra ifall du, som duktig pianist behöver öva in tekniskt svåra partier på något speciellt stycke, så att omgivningen skonas.

*********

Såhär ser pianot ut inuti

Opus Norden har pianoundervisning för båda vuxna och barn
Klicka på bilden så kan du få mer information om barnkurserna
Klicka på länken så hittar du information om kurser för vuxna/pensionärer

1 Resonans-botten (klang-lådan)
2 Steget
3 Diskant strängar
4 Bas strängar
5 Mekanik med de filtklädda klubborna (hammarna)
6 Stämnaglar (stämskruvar)
7 Klaviatur (tangenter)